Стенд для дослідження характеристик гвинтових завантажувачів

Автор(и)

  • Олег Леонтійович Ляшук Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Ukraine
  • Володимир Миколайович Клендій Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Ukraine
  • Олег Ярославович Гурик Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Ukraine
  • Любомир Михайлович Слободян Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.26642/tn-2017-2(80)-40-44

Ключові слова:

гвинтові завантажувачі, сипучі матеріали, технологічні можливості

Анотація

Для покращення умов роботи гвинтових завантажувачів з різними траєкторіями переміщення сипких матеріалів необхідно реалізувати наступне: Існуючі гвинтові завантажувачі з переміщенням сипких матеріалів знизу до верху здійснюють процес переходу з горизонтальної траси транспортування до вертикальної, як правило через карданні механізми, які його травмують і особливо це небезпечно для насіннєвих матеріалів. Вихідними даними для проектування гвинтового завантажувача є його продуктивність, тип, вид вантажу, який транспортується і його характеристики: коефіцієнти зовнішнього і внутрішнього тертя, продуктивність, кут нахилу траси, конструктивні параметри та інше. Важливим параметром гвинтового завантажувача, який складається з двох віток – горизонтальної і вертикальної нахиленої під кутом є те, що продуктивність горизонтальної вітки повинна бути меншою на 5…10% від нахиленої для забезпечення нормальної роботи. При цьому регулювання цього параметра доцільно проводити кроком гвинта, а не його діаметром. Важливим елементом, який захищає гвинтового завантажувача, а відповідно і транспортну систему від забивання з використанням вібруючих пристроїв відомих конструкцій. Ці проблеми зв’язані з перезволоженням сипких матеріалів. Фактор стабільності роботи гвинтового завантажувача є використання додаткових гнучких гвинтових завантажувачів, з метою збільшення зони їх завантаження з використанням як самих гвинтових завантажувачів так і пересувних механізмів. Наступною вимогою гвинтового завантажувача є те, що в зоні пересипу (перевантаження) сипкого матеріалу доцільно встановлювати відповідні зони з метою забезпечення якісної подачі сипкого матеріалу і стабілізації технологічного процесу.

Біографії авторів

Олег Леонтійович Ляшук, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя

O.L. Lyashuk

Володимир Миколайович Клендій, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя

V.M. Klendii

Олег Ярославович Гурик, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя

O.Ya. Gurik

Любомир Михайлович Слободян, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя

L.M. Slobodian

Посилання

Grigor'ev, A.M. (1972), Vintovye konvejery, Mashinostroenie, Moskva, 184 p.

Germana, H. (1975), Shnekovye mashiny v tehnologii, 180 p.

Gevko, B.M. and Rogatinskij, R.M. (1989), Vintovye podajushhie mezanizmy sel's'kohozjajstvennyh mashin, Vishha shkola, L'vov, 176 p.

Zenkov, R.L. (1973), Mehanika nasypnyh gruzov, Mashinostroenie, Moskva, 220 p.

Baryshev, A.I., Budishevs'kij, V.A. and others (2005), Raschet i proektirovanie transportnyh sredstv nepreryvnogo dejstvija, Nord-Pres, Doneck, 689 p.

Gevko, I.B. (2008), Gvyntovi transportno-tehnologichni mehanizmy: rozrahunok i konstrujuvannja, TDTU im. I.Puljuja, Ternopil', 307 p.

Paladijchuk, Ju.B. and Tarasjuk, Ju.M. (2014), «Doslidzhennja energosylovyh parametriv roboty konvejeriv iz kolyvnym os'ovym ruhom shneka», Sil's'kogospodars'ki mashyny, zbirnyk naukovyh prac', Vol. 27, Luc'k, pp. 50–58.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-15

Як цитувати

Ляшук, О. Л., Клендій, В. М., Гурик, О. Я., & Слободян, Л. М. (2017). Стенд для дослідження характеристик гвинтових завантажувачів. Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 1(2(80), 40–44. https://doi.org/10.26642/tn-2017-2(80)-40-44

Номер

Розділ

ПРИКЛАДНА МЕХАНІКА, ГАЛУЗЕВЕ МАШИНОБУДУВАННЯ