Аналіз сучасного стану та технологічного потенціалу покладів торфу Рівненської області

Автор(и)

  • Володимир Андрійович Стріха Національний університет водного господарства та природокористування, Ukraine
  • Сергій Олександрович Жуков Криворізький національний університет, Ukraine
  • Руслан Вадимович Соболевський Житомирський державний технологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-7489-8851

DOI:

https://doi.org/10.26642/tn-2018-1(81)-281-286

Ключові слова:

торф, запаси, родовища, поклади, торфопереробка, масштаб розробки

Анотація

Наведено відомості про основні геологічні, енергетичні та технологічні властивості торфу, а також запаси цієї сировини в Україні в цілому та в Рівненській області, зокрема. Визначено також перспективні й існуючі види продукції з торфу та напрямки його використання, окрім енергетичного. Визначено екологічно допустимі (за стандартом країн Євросоюзу) масштаби розробки торфових родовищ. Наведено перелік найбільш значущих вимог щодо торфу як сировини для виробництва різних видів продукції. Описано особливості основних технологічних процесів, які є характерними для розробки торф’яних покладів, що розташовані в Рівненській області, та мають доволі виражену специфіку. Зазначено, що існуюча інформація про торф’яні поклади та реальний їх енергетичний і технологічний потенціал на сьогодні є вкрай незадовільною, враховуючи її застарілість, стрімку зміну сучасних видобувних та переробних технологій, а головне – потреб України у власній енергетичній сировині. Дане дослідження спрямоване на уточнення реальних запасів і стану родовищ торфу Рівненської області та їхнього технологічного потенціалу. Стверджується, що в Рівненській області можна одночасно проводити видобувні роботи на площах до 1280 га і видобувати в рік 650 тис. тонн фрезерного торфу; що резервний торфовий фонд області в цілому утворюється з цілого ряду великих торфових родовищ, які мають промислове значення; що частина торфових родовищ, які концентруються в північно-західній частині області, можуть бути об’єднані, як у потужну торфову базу, так і використовуватися кожне окремо, що дає змогу забезпечити сировиною одне або декілька підприємств. Відповідно до виконаного аналізу, зроблено висновки про те, що балансові запаси торфу в Рівненській області становлять 188,7 млн. т, і ці запаси є достатніми і доцільними за своїм станом для їх подальшої розробки; основні запаси зосереджуються в північних районах Рівненської області; використовуючи екологічно допустимі (за стандартом країн Євросоюзу) масштаби розробки торфових покладів, обсяги видобування можна збільшити до 650 тис. т на рік. Обгрунтовано доцільність збільшення обсягів видобувних робіт торфопідприємствами області.

Біографії авторів

Володимир Андрійович Стріха, Національний університет водного господарства та природокористування

V.A. Strikha

Сергій Олександрович Жуков, Криворізький національний університет

S.A. Zhukov

Руслан Вадимович Соболевський, Житомирський державний технологічний університет

R.V. Sobolevskyi

Посилання

Kovalko, M.P. and Denysjuk, S.P. (1998), Energozberezhennja – priorytetnyj naprjamok derzhavnoi' polityky Ukrai'ny, in Shydlovs'kyj, A.K. (ed.), UEZ, 506 p.

Hnyeushev V. (2000), «Peat in the Ukraine: Reflections on the Threshold of a New Millennium», Peatland international, No. 1, Finland, pp. 54–57.

Gneushev, V.A. (1998), «Rol' y potencyal torfjanыh resursov Ukraynы», Ugol' Ukraynы, No. 1.

Gnjeushev, V.O. (2002), «Torfovi resursy Ukrai'ny i shljahy i'h racional'nogo vykorystannja», Al'ternatyvni ta vidnovljuvani dzherela energii', Rivne, pp. 22–27.

Afanas'ev, A.E., Malkov, L.M., Smyrnov, V.Y. and others (1987), Tehnologyja y kompleksnaja mehanyzacyja razrabotky torfjanыh mestorozhdenyj, Nedra, Moskva, 311 p.

Malanchuk, Z.R., Gavrysh, V.S., Striha, V.A. and Kyrychyk, I.M. (2013), Tehnologii' vidkrytoi' rozrobky korysnyh kopalyn, NUVGP, Rivne, 285 p.

Striha, V.A. (2012), «Suchasni tehnologichni shemy vydobuvannja palyvnogo frezernogo torfu», «Visnyk KNU», zb-k nauk. prac', Serija Tehnichni nauky, Vol. 31, Kryvyj Rig, pp. 81–85.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-21

Як цитувати

Стріха, В. А., Жуков, С. О., & Соболевський, Р. В. (2018). Аналіз сучасного стану та технологічного потенціалу покладів торфу Рівненської області. Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", (1 (81), 281–286. https://doi.org/10.26642/tn-2018-1(81)-281-286

Номер

Розділ

ГІРНИЦТВО