Стенд для дослідження характеристик гвинтових завантажувачів - Ляшук, Олег Леонтійович; Клендій, Володимир Миколайович; Гурик, Олег Ярославович; Слободян, Любомир Михайлович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2017)
Для покращення умов роботи гвинтових завантажувачів з різними траєкторіями переміщення сипких матеріалів необхідно реалізувати наступне: Існуючі гвинтові завантажувачі з переміщенням сипких матеріалів знизу до верху здійснюють процес переходу з горизонтальної траси транспортування до вертикальної, як правило через карданні механізми, які його травмують і особливо це небезпечно для насіннєвих матеріалів. Вихідними даними для проектування гвинтового завантажувача є його продуктивність, тип, вид вантажу, який транспортується і його характеристики: коефіцієнти зовнішнього і внутрішнього тертя, продуктивність, кут нахилу траси, конструктивні параметри та інше. Важливим параметром гвинтового завантажувача, який складається з двох віток – горизонтальної і вертикальної нахиленої під кутом є те, що продуктивність горизонтальної вітки повинна бути меншою на 5…10% від нахиленої для забезпечення нормальної роботи. При цьому регулювання цього параметра доцільно проводити кроком гвинта, а не його діаметром. Важливим елементом, який захищає гвинтового завантажувача, а відповідно і транспортну систему від забивання з використанням вібруючих пристроїв відомих конструкцій. Ці проблеми зв’язані з перезволоженням сипких матеріалів. Фактор стабільності роботи гвинтового завантажувача є використання додаткових гнучких гвинтових завантажувачів, з метою збільшення зони їх завантаження з використанням як самих гвинтових завантажувачів так і пересувних механізмів. Наступною вимогою гвинтового завантажувача є те, що в зоні пересипу (перевантаження) сипкого матеріалу доцільно встановлювати відповідні зони з метою забезпечення якісної подачі сипкого матеріалу і стабілізації технологічного процесу.