Підвищення експлуатаційної надійності та довговічності гвинтових секційних робочих органів гнучких гвинтових конвеєрів - Ляшук, Олег Леонтійович; Навроцька, Тетяна Дем’янівна; Радик, Марія Дмитрівна; Котик, Роман Михайлович; Пік, Андрій Іванович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2017)
Приведена конструкція пристрою для навивання гвинтових секційних робочих органів підвищеної експлуатаційної надійності і довговічності і методика визначення зусилля навивання конструктивних параметрів. Досліджено два основних способи виготовлення гвинтових механізмів машин різного службового призначення і встановлено, що виті шнеки за своїми міцнісними і експлуатаційними характеристиками значно переважають прокатні. Розроблена конструкція пристрою для виготовлення гвинтових робочих органів конвеєрів навиванням періодичним і неперервними способами, як найбільш надійні в експлуатації. Специфіка їх роботи обумовлена різними операціями технологічних процесів, а також фізико-механічними властивостями вантажів, визначають номенклатуру і конструктивні параметри гвинтових механізмів (ГМ). При дослідженні процесів формоутворення гвинтових спіралей шнеків встановлені основні точнісні характеристики методів навивання і прокатування. Проведені порівняльні дослідження двох основних методів з точки зору їх експлуатаційних і довговічних можливостей. Важливим фактором, який визначає надійність і довговічність шнека є різниця товщини внутрішньої і зовнішньої кромок.