Спосіб дослідженні нерівномірності температурного імпедансу металевої пластини - Стрілецький, Юрій Йосипович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2017)
Запропоновано спосіб визначення нерівномірності температурного спектрального імпедансу металевої смуги за результатами вимірювання параметрів нестаціонарного теплового поля. Для формування теплового потоку із відомою спектральною характеристикою пропонується використовувати нагрівник із фіксованою температурою, який стрибкоподібно змінює температуру в точці нагріву. В процесі нагрівання досліджуваної смуги фіксується температура в сукупності точок які лежать на одній лінії з точкою нагріву. Розроблено алгоритм обробки сигналів для знаходження якісної оцінки спектрального температурного імпедансу. Відмінності спектрального теплового імпедансу на різних ділянках при їх однакових геометричних розмірах свідчать про зміни структури металу на них. Запропонований спосіб дослідження дозволяє розширити можливості контролю локальних структурних змін в металах неруйнівним способом із використанням теплового поля.