Аналіз стійкості стаціонарних станів нелінійної моделі колісного екіпажу - Вербицький, Володимир Григорович; Хребет, Валерій Григорович; Єфименко, Алла Миколаївна (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2018)
Наведено один із варіантів отримання нелінійних рівнянь повороткості двохосьового колісного екіпажу та рівняння, що еквівалентне рівнянню Я.М. Певзнера для визначення всієї множини стаціонарних станів моделі. Переваги наведеного підходу полягають у подоланні неточності геометричних побудов, що використовувалися в методі Я.М. Певзнера та можливості аналітичного і чисельного аналізу всієї множини стаціонарних станів моделі екіпажу за умови існування оберненої функції для нелінійної залежності, що визначає силу відведення як функцію кута відведення. В роботі вперше отримано результати, що визначають аналітичні умови дивергентної втрати стійкості руху двохосьового колісного екіпажу в круговій кривій з постійним значенням кута Аккермана. Проілюстровано цей випадок втрати стійкості екіпажу на фоні більш загальної картини дивергентної втрати стійкості всієї множини стаціонарних станів моделі.