Сучасні підходи до моделювання зовнішніх форм легкового автомобіля в 3D середовищі - Кужель, Володимир Петрович; Буда, Антоніна Героніївна; Юров, Андрій Русланович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2018)
На сьогоднішній день початковим етапом створення нових чи модернізації існуючих зовнішніх поверхонь кузова автомобіля є процес формування, моделювання та випробування розроблених моделей. Тому надзвичайно важливим є саме реалістичне моделювання з врахуванням максимальної кількості факторів впливу, яке дозволить мінімізувати час та вартість експериментальних досліджень. В роботі для створення моделі кузова автомобіля запропоновано метод отримання 3D зображення за допомогою ортогональних двовимірних проекцій. Визначено що запропонований підхід забезпечує достатній рівень візуалізації об’єму кузова автомобіля та дозволяє: створювати в тривимірному просторі складові елементи кузова, в тому числі для особливо складних поверхонь; розробляти нові модифікації моделі; отримувати якісну текстуру; поліпшити якість створюваної поверхні; заощаджувати час на моделювання складних поверхонь, якщо моделюванням займається достатньо кваліфікований оператор. В роботі розглянуті наступні універсальні 3D редактори: 3Ds Max, Maya, Cinema 4D, Blender, Unity, проаналізовані переваги та недоліки їх застосування.