Визначення кількості підприємств технічного сервісу на основі аналізу транспортного потоку - Левківський, Олександр Анатолійович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2018)
Головними територіальними функціями транзитних регіонів є інфраструктурні, в тому числі автосервісні функції – соціально-побутове обслуговування людей і транспортно-дорожній сервіс. Аналізуючи стійкий потік транспорту визначають потреби в автосервісі, а також відпочинку і соціально-побутовому обслуговуванні водіїв і пасажирів. Серед сприятливих місць для розвитку функцій дорожнього сервісу потенційними є примагістральні населені пункти. В даний час сфера сервісного обслуговування автомобілів не впорядкована, об’єкти технічного обслуговування автомобілів розподілені по території нерівномірно, землі під об’єктами використовуються неефективно, в цілому відсутня система контролю, що гарантує якість послуг, що надаються; з технічної оснащеності сервісна інфраструктура не завжди відповідає сучасним вимогам, матеріально-технічна база підприємств, які можуть надавати послуги з технічного обслуговування і ремонту не підготовлена для обслуговування сучасних автомобілів. У статті, на основі обстеження транспортної інфраструктури та кількісних показників транспортного потоку на міжнародній автотранспортній магістралі М-06 (Е40) в Житомирській області, визначено кількість постів сервісу, необхідних для обслуговування автомобілів тягачів, що рухаються автотранспортною магістраллю. Розглянуто можливості інвестицій в об’єкти технічного сервісу.