Використання нейромережевих технологій в управлінні якістю процесів технічного обслуговування та ремонту автомобілів - Мастепан, Сергій Миколайович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2018)
На основі аналізу функціонування виробничого процесу підприємства та вивчення досвіду планування, регулювання, оцінки, аналізу показників якості послуг з обслуговування та ремонту автомобілів, результативності і ефективності виробничого процесу підприємств показано, що для ефективного управління якістю процесів необхідне детальне вивчення всіх складових процесів виробництва та факторів, що на них впливають і встановлення між ними взаємозалежності. Обґрунтовано можливість управління якістю послуг з обслуговування та ремонту транспортних засобів та ефективністю їх виробництва використанням нейромережевого моделювання, яке може здійснюватися на основі математичної марковської моделі виробничого процесу на основі двошарових нейронних мереж, що дозволяють моделювати взаємозв’язки між властивостями послуг, характеристиками і факторами виробничого процесу. Показано, що процес обслуговування та ремонту автомобілів можна представити сукупністю наскрізних нейромережевих моделей управління та прогнозування, таких як: модель вивчення і прогнозування розвитку ринку сервісних послуг; модель управління якістю та ефективністю використання енергетичних ресурсів, запасних частин і матеріалів при обслуговуванні та ремонті; модель управління загальними технологіями обслуговування та ремонту агрегатів тощо; Розроблено схему визначення узагальнюючих показників якості обслуговування та ремонту транспортних засобів. На прикладі одного з підприємств автосервісу розглянута можливість використання нейромережевої технології для оцінки якості послуги та ефективності функціонування виробничого процесу.