Вплив на потужність двигуна колісної машини механічних втрат при відключенні циліндрів - Молодан, Андрій Олександрович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2018)
Запропонована методика розрахунку механічних втрат, яка дозволяє з точністю близько 10 % визначати вплив кількості відключених циліндрів на ефективну по-тужність двигуна, потужність механічних втрат і механічний ККД. Встановлено, що при відключенні половини циліндрів: номінальна потужність станове 35–40 %, розбіжність експериментальних і розрахункових результатів коефіцієнта зміни потужності механічних втрат не більше 8 %; розбіжність розрахункових і експериментальних результатів коефіцієнта навантаження по потужності не більше 5 %; механічний ККД при завантаженні 48 % підвищується на 7 %. Із збільшенням кількості відключених циліндрів в двигуні, збільшується потужність механічних втрат та зменшується механічний ККД. Встановлено кореляційний зв’язок механічного ККД та ефективної потужності двигуна: із збільшенням кількості відключених циліндрів (факторна ознака) в двигуні, збільшується потужність механічних втрат (результативна ознака) та зменшується механічний ККД.