Розрахунок коефіцієнта трансформації п’єзокерамічного трансформатора з секторними електродами - Базіло, Костянтин Вікторович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2018)
Множинність і різноманіття практичного застосування дисків з секторним електродуванням природним чином стимулює теоретичні дослідження, метою яких є прогнозування характеристик і технічних параметрів пристроїв п’єзоелектроніки, які створюються на їх основі. Прогноз здійснюється на основі математичної моделі, яка є основним результатом теоретичного опису реального пристрою. В результаті дослідження математичної моделі реального пристрою можна визначити той набір геометричних, фізико- механічних та електричних параметрів реального об’єкта, який забезпечує реалізацію технічних показників функціонального елемента п’єзоелектроніки обумовлених в технічному завданні. Це істотно скорочує час і вартість розробки нових функціональних елементів п’єзоелектроніки. У роботі запропонована раціональна методика побудови математичної моделі п’єзокерамічного трансформатора з секторним електродуванням робочої поверхні диска, що не передбачає вирішення нескінченної системи алгебраїчних рівнянь.