Розробка фазообертача для керування телевізійними сигналами з лінійною та коловою поляризацією - Гераїмчук, Михайло Дем’янович; Антоненко, Антон Сергійович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2018)
Присвячено розробці радіочастотних МЕМС фазообертачів, дослідженню їх характеристик і значень в області бездротового зв’язку, також досліджено та показано різні типи аналізу для перевірки роботи радіочастотного фазообертача в графічному вигляді, які реалізовані у вигляді інтегральних ліній передачі на багатошарових діелектричних основах. Досліджена можливість хвилевідного керованого фазообертача на 90 градусів на основі мікроелектромеханічних елементів, інтегрованих в електродинамічну структуру, яка безпосередньо впливає на загальний зсув фази хвилі, яка розповсюджується вздовж хвилеводу та створення на цій основі перетворювача поляризації з лінійної на колову і навпаки. Застосування ж поляризаційних методів селекції сигналів, що приймаються, дозволяє практично вдвічі збільшити пропускну здатність каналу. За допомогою комп’ютерної програми «CST Microwave Studio» детально проаналізовано розподіл струмів і напруг електродинамічної структури, взятої за основу створюваного керованого фазообертача, завдяки чому обрано найбільш чутливі ділянки для під’єднання елементів комутації. Досліджено вплив геометричних розмірів на досліджувані характеристики (зсув фази та його незмінність в заданому діапазоні частот, коефіцієнт відбиття та проходження хвилі) в різних положеннях елемента комутації. Розроблена методика очікуваних експериментальних досліджень та підібрані відповідні прилади та елементи вимірювальної схеми.