РОЗШИРЕННЯ ВИКОРИСТАННЯ ПОЗИТИВНОГО ВПЛИВУ ЕФЕКТУ БАУШИНГЕРА НА ПРОЦЕС МЕХАНІЧНОЇ ОБРОБКИ ДЕТАЛЕЙ - Лоєв, Володимир Юхимович; Сидоров, Ярослав Вікторович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2014)
В статті наведені результати попередніх дослідів, пов’язаних з відомим, але мало використовуваним, ефектом Баушингера в процесах лезової обробки і поверхневого пластичного деформування (ППД). Встановлено, що зменшення радіальної складової сили різання суттєво впливає на точність форми поверхонь в разі обробки тільки нежорстких заготовок, а покращення шорсткості і підвищення ступеня наклепу – завжди.