РОЗРОБКА МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ РУХУ ПОТОКУ В КЛАСИФІКАТОРІ ГІДРАВЛІЧНОМУ ГОРИЗОНТАЛЬНОМУ - Франчук, Всеволод Петрович; Бондаренко, Андрій Олексійович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2014)
Якість природних нерудних пісків за фізико-механічними властивостями рідко відповідає діючим нормам. Тому необхідна переробка гірничої маси. Одним з найбільш трудомістких процесів переробки, який потребує більш ретельного вивчення, є процес відділення пісків від дрібнодисперсних домішок. Виділення з вихідної маси глинистих або мулистих частинок традиційно виконується в гравітаційних апаратах з горизонтальним рухом несучого потоку. Процес гравітаційної переробки зернистих матеріалів у горизонтальному потоці пульпи супроводжується рухом несучого потоку в межах різнопохилих поверхонь, а також відтоком донизу згущеної пульпи. Коректний опис процесу виконаний шляхом розробки математичної моделі руху потоку в проточній частині класифікатору з використанням рівняння Ейлера для ідеальної (нев’язкої) рідини. У результаті математичного моделювання отримані теоретичні залежності для швидкості і прискорення потоку, з урахуванням кривизни перерізів, розділеного на характерні ділянки: розділення, осадження, витікання. Мета роботи – розробка математичної моделі руху горизонтального потоку на ділянках розділення, осадження і витікання проточної частини класифікатору гідравлічного горизонтального з урахуванням розподілення потоку за глибиною. Розроблена математична модель дозволяє отримати значення швидкостей і прискорень потоку в характерних ділянках процесу, що дозволить обґрунтувати раціональні параметри пристрою, який застосовується для гравітаційної переробки зернистих матеріалів.