АНАЛІЗ ТЕМПЕРАТУРНОГО ПОЛЯ ПРИ ТОНКОМУ КУБОНІТОВОМУ ШЛІФУВАННІ ДЕТАЛЕЙ З ВИСОКОЛЕГОВАНИХ КОМПОЗИТІВ ДЛЯ ЖОРСТКИХ УМОВ ЕКСПЛУАТАЦІЇ - Гавриш, Олег Анатолійович; Гавриш, Анатолій Павлович; Киричок, Петро Олексійович; Роїк, Тетяна Анатоліївна; Віцюк, Юлія Юліївна (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2014)
Наведено результати експериментальних досліджень миттєвих контактних температур, що утворюються на вершині різальної кромки кубонітового зерна при тонкому кубонітовому шліфуванні деталей тертя з нових композиційних матеріалів на основі утилізованих та відновлених шліфувальних відходів інструментальних сталей 7ХГ2ВМФ, 4ХМНФСА та 11Р3АМ3Ф2. Досліджено вплив структури кубонітового кругу та режимів різання на рівень температур. Показано, що структура інструмента, зернистість та матеріал зв’язки кубонітового кругу суттєво впливають на температурне поле (миттєві контактні температури) при тонкому шліфуванні поверхонь деталей. Доведено, що для формування високих параметрів якості робочих поверхонь деталей з нових композитів необхідно застосовувати кубонітові шліфувальні круги на базі кубічного нітриду бору (КНБ) зернистістю 14–20 мкм на еластичній зв’язці (Бр1). Експериментально показано, що зменшення у 2–2,5 раза зернистості кубонітового кругу викликає суттєве зниження рівня контактних температур. Встановлено, що мінімізувати температурне поле у різальній зоні при тонкому кубонітовому шліфуванні нових високолегованих композитних сплавів на основі шліфувальних відходів інструментального виробництва можливо застосуванням дрібнозернистих кубонітових інструментів. Найвищі параметри якості робочих поверхонь деталей тертя з нових композитів досягаються шляхом використання тонких процесів фінішного механічного оброблення, а саме – тонкого кубонітового шліфування з такими режимами різання: швидкість обертання кубонітового кругу Vкр – 25–35 м/с; швидкість деталі Vд – 0,5–1 м/хв.; глибина різання t = 10–15 мкм, охолодження – 3 % розчин содової емульсії.