ВИКОРИСТАННЯ ПРИВОДІВ НАНО- ТА МІКРОПЕРЕМІЩЕНЬ ПРИ УЛЬТРАПРЕЦИЗІЙНІЙ ОБРОБЦІ НА ВЕРСТАТАХ - Шевченко, Олександр Віталійович; Манзюк, Сергій Анатолійович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2014)
Наведено результати досліджень щодо ефективності використання інструментального оснащення з пружними напрямними, оснащеного п’єзоприводами для нано- і мікропереміщень. Створення пружного підвісу різця за допомогою пружних пластин, що виконують функцію пружних напрямних чи шарнірів, забезпечує можливість попереднього навантаження пакета п’єзоелементів за рахунок деформації пружних пластин оснащення, достатній рівень жорсткості положення інструменту при різанні і необхідний діапазон позиціювання. Визначено статичні характеристики пружних частин різцетримачів та необхідні сили приводу для позиціювання інструменту, які дозволяють встановити вимоги для конструювання п’єзоприводів щодо забезпечення нано- та мікропозиціювання різального інструменту в заданому діапазоні. Результати досліджень отримані з використанням методу скінченних елементів.