ПОБУДОВА КОМПОНОВКИ ШПИНДЕЛЯ ВЕРСТАТА З КАНАТНИМ ГАСІННЯМ ВІБРОКОЛИВАНЬ ДЛЯ ОБРОБКИ ТА РОЗПИЛЮВАННЮ КАМ’ЯНИХ ВИРОБІВ - Чемоданов, Петро Арисович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2014)
Охарактеризовано особливості застосування в каменеобробних верстатах швидкісного діапазону шпинделя з робочим інструментом при обробці та розпилюванні кам’яних виробів. Визначено виникнення некерованих віброколивань шпиндельного вузла з робочим інструментом в фазах його врізання та виходу з кам’яних заготовок, через що виникають певний брак кам’яних виробів та поломки деталей шпинделя або робочого інструменту. Запропонована ескізна компоновка технологічної системи шпинделя каменеобробного верстата знешкоджує негативну дію некерованих віброколивань під час виконання операції шліфування, фрезерування або розпилювання кам’яних заготовок. Було виведено аналітичні залежності для розрахунку діаметра сталевого каната верстатного шпинделя з канатним гасінням віброколивань. Також було запропоновано застосування в металообробних верстатах технологічної системи шпинделя з канатним гасінням віброколивань. Було наведено приклад розрахунку діаметра каната для такого верстатного шпинделя з застосування формули Ейлера для визначення натягу каната за його контактним зчепленням з деталями верстатного шпинделя. Було представлено креслення ескізної компоновки верстатного шпинделя з канатним гасінням віброколивань.