ОПТИМАЛЬНИЙ РОЗПОДІЛ ПОТУЖНОСТЕЙ В КОГНІТИВНИХ РАДІОМЕРЕЖАХ З ЛІНІЙНОЮ ТОПОЛОГІЄЮ - Гірник, Максим Анатолійович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2014)
У роботі досліджуються методи розподілу потужностей передавачів в багатопрогінних когнітивних радіомережах (КРМ) з лінійною топологію. Розглянуто сценарій, де КРМ працює паралельно з первинною мережею (ліцензованого орендатора даного діапазону частот), за умови, що створювані перешкоди для первинної мережі обмежені певним граничним рівнем. У багатопрогінних КРМ інформація, надіслана вузлом-джерелом, на шляху до вузла-адресата проходить кілька ретрансляцій від вузла до вузла. Під час кожної ретрансляції інформація декодується і надсилається до наступного вузла. Передбачається, що передані сигнали можуть досягати сусідніх вузлів, тим самим створюючи для них перешкоди. У даній статті показано, що для лінійних КРМ оптимальний розподіл потужностей досягається за умови рівності пропускних здатностей всіх проміжних каналів передачі та обмеження на завади найбільш зашумленого користувача первинної системи, задоволеного з рівністю.