ГЕОСТАТИСТИЧНИЙ ПІДРАХУНОК ЗАПАСІВ ВЕЛИКО-ГАДОМИНЕЦЬКОГО РОДОВИЩА ПЕРВИННИХ КАОЛІНІВ З ВРАХУВАННЯМ СОРТОВОЇ ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ - Соболевський, Руслан Вадимович; Ващук, Олексій Миколайович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2014)
Визначено критерії геоструктурного аналізу Велико-Гадоминецького родовища первинних каолінів за сортами, визначеними технічними умовами (ТУ) для промисловостей, в яких передбачено для виготовлення виробів використання каоліну. Виділено якісні показники, за якими буде виконуватися геостатистичний аналіз покладу первинних каолінів. Виконано варіограмний аналіз для визначення коефіцієнта анізотропії та напрямку осі еліпсоїда анізотропії. Побудовано карти ізоліній вмісту якісних показників на основі інтерполяції сітки даних з використанням блочного крігінгу, в основу якого закладено емпіричні семіваріограми апроксимовані лініями регресії. Оконтурено сортові ділянки на основі накладання граничних меж вмісту показників якості. Визначено обсяги окремих ділянок всіх сортів методами трапецій та двома різновидами методів Сімпсона. Обраховано об’єми первинних каолінів по сортах та визначено їх відносні середньо-зважені похибки. Виконано геостатистичний підрахунок запасів Велико-Гадоминецького родовища первинних каолінів із врахуванням сортової диференціації.