ЗУБОРІЗАЛЬНИЙ ДОВБАЧ З МОДИФІКОВАНОЮ ПЕРЕДНЬОЮ ПОВЕРХНЕЮ - Адаменко, Юрій Іванович; Родін, Родіон Петрович; Власюк, Андрій Вікторович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2015)
У статті розглянуто довбачі з модифікованою передньою поверхнею. Запропоновано конструкцію довбача, в якого у площині, перпендикулярній до його осі, виконано стружкові канавки у формі Архімедової спіралі. Форма профілю канавки обрана за умови забезпечення необхідної міцності леза та отримання доцільних передніх кутів. Застосування таких інструментів дозволяє знизити похибку профілю зуба довбача, а також підвищити стійкість інструменту за рахунок сприятливої геометрії та розділення довгих стружок на окремі елементи.