СИСТЕМАТИЗОВАНИЙ МАТЕМАТИЧНИЙ АПАРАТ ДЛЯ РОЗРАХУНКІВ РОЗМІРІВ КОНТРОЛЬОВАНИХ ДІЛЯНОК ЗЕМНОЇ ПОВЕРХНІ ПРИ КОСМІЧНИХ СПОСТЕРЕЖЕННЯХ КОНІЧНОЮ ЗОНОЮ ОГЛЯДУ В НАДИР - Фриз, Петро Васильович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2015)
У статті запропоновано систематизований математичний апарат для розрахунку розмірів контрольованої ділянки земної поверхні за допомогою космічних апаратів (КА) дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) з урахуванням кривизни Землі, орбітальних параметрів КА та технічних характеристик бортової цільової апаратури (БЦА) оптико-електронного типу з конічною зоною огляду при її орієнтації в надир. При цьому оцінено похибки у результатах, отриманих за спрощеними формулами, порівняно з формулами для сферичної моделі Землі, та запропоновано критерії вибору між цими формулами. Розроблений математичний апарат дає змогу розраховувати розміри контрольованої ділянки земної поверхні з точністю, достатньою для вирішення практичних завдань ДЗЗ.