ОБҐРУНТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВІДКОЛУ МОНОЛІТУ ЗА ДОПОМОГОЮ ХІМІЧНИХ ГЕНЕРАТОРІВ ТИСКУ ПРИ ВИДОБУВАННІ ПРИРОДНОГО КАМЕНЮ - Лукащук, Олександр Вікторович; Левицький, Володимир Григорович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
Проаналізовано існуючі технології відколу монолітів і блоків на кар’єрах облицювального каменю, розглянуто їх переваги і недоліки, запропоновано застосування хімічних генераторів тиску для підвищення якості лицьових поверхонь та мінімізації нерівностей сколу, а також розглянуто технологічну схему буріння послаблюючих шпурів у площині розколу і принцип роботи хімічних генераторів тиску.