ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ РОЗПОДІЛУ НАПРУЖЕНЬ І ВЛАСТИВОСТЕЙ РОЗКРИТТЯ ТРІЩИНИ ПРИ КЛАСИЧНІЙ СХЕМІ РУЙНУВАННЯ ГІРСЬКИХ ПОРІД ГІДРАВЛІЧНИМ СПОСОБОМ МЕТОДОМ КІНЦЕВО-ЕЛЕМЕНТНОГО АНАЛІЗУ - Махно, Артур Миколайович; Стенюк, Михайло Петро; Камських, Олександр Валерійович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
Побудовано комп’ютерну модель процесу утворення вертикальної тріщини в гірській породі при використанні гідравлічного способу руйнування каменю. Досліджено етапи росту тріщин у породі та перерозподіл навантажень. Одержано залежності між напруженнями, тиском рідини на стінки гірської породи та швидкістю росту тріщини руйнування.