ВПЛИВ ПОДОВЖНЬОЇ СИЛИ, ЩО ВИНИКАЄ В ПЛЯМІ КОНТАКТУ КОЛЕСА З ДОРОГОЮ, НА КУРСОВУ СТІЙКІСТЬ РУХУ ЛЕГКОВОГО АВТОМОБІЛЯ - Костенко, Андрій Вікторович; Кондратьєв, Віктор Васильович; Єфименко, Алла Миколаївна (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
Розглянуто питання впливу подовжніх сил у контакті колеса з дорогою на курсову стійкість руху легкового автомобіля. Наведено діаграму подовжніх та поперечних сил, залежність коефіцієнта зчеплення від проковзування, графіки залежностей коефіцієнта опору відведенню від тягової та гальмівної сил. Виконано розрахунки критичної швидкості легкового автомобіля малого класу залежно від величини тягової сили для різних компонувальних схем.