АНАЛІЗ ЗАЛЕЖНОСТІ ХАРАКТЕРИСТИК ВИПРОМІНЮВАННЯ ПРЯМОКУТНОГО ХВИЛЕВОДУ ВІД ЗМІНИ ЙОГО РОЗМІРІВ - Манойлов, В’ячеслав Пилипович; Каращук, Наталія Миколаївна; Сабадаш, Сергій Сергійович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
Проведено аналіз випромінювання із розкриву стандартного прямокутного хвилеводу 3 см діапазону при зміні розмірів стінок для оцінки ефективності його застосування як опромінювача дзеркальної параболічної антени. Певні тактико-технічні характеристики радіоелектронних систем того чи іншого виду залежать від типу антен, що застосовуються. Останніми роками розвиток антенних систем відбувався переважно не шляхом створення принципово нових, а шляхом покращення параметрів та характеристик існуючих антен. Тому є практична потреба у пошуку шляхів вдосконалення їх елементів. Детальний аналіз випромінювання із відкритого кінця прямокутного хвилеводу дозволить вказати, які саме його параметри та характеристики потребують покращення. Отримано графіки залежності діаграм спрямованості (ДС) в площинах Е та Н , потужності випромінювання , коефіцієнта спрямованої дії (КСД) від зміни розмірів стінок хвилеводу. Побудовано графіки залежності коефіцієнта згасання від частоти для хвиль типів . Отримано оцінку доцільності застосування прямокутного хвилеводу як опромінювача дзеркальної параболічної антени.