ВИКОРИСТАННЯ USB-ПРИЙМАЧІВ НА БАЗІ ДЕМОДУЛЯТОРА RTL2832U В НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ - Хоменко, Микола Федорович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
Розглянуто застосування USB-приймачів на базі демодулятора RTL2832U як програмно-конфігурованого радіо (SDR), що може слугувати дешевою платформою для вирішення цілої низки цікавих навчальних завдань при виконанні лабораторних робіт і курсових проектів в процесі вивчення дисциплін, пов’язаних з обробкою сигналів і фізичним рівнем телекомунікаційних систем. Наведено приклади аналізу різноманітних «живих» сигналів, таких як сигнали радіомовних УКХ станцій, цифрового телебачення, мобільного зв’язку, які можуть бути зареєстровані під час проведення лекційних та лабораторних занять, а також використання таких сигналів при написанні курсових робіт для надбання досвіду в обробці реальних сигналів. Показано, що використання спеціалізованого обладнання у навчальному процесі є недоцільним через низку причин, основною з яких є ціновий фактор, а використання демодулятора RTL2832U забезпечить необхідну технічну базу при вирішенні різноманітних задач навчального процесу в межах дисциплін, пов’язаних з обробкою сигналів. Як засіб програмної підтримки пропонується використовувати середовище програмного пакета MATLAB.