ТЕРМОДИНАМІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ФАЗОВИХ РІВНОВАГ У СИСТЕМІ ЦИНК-ТЕЛУР - Антонов, Максим Сергійович; Москвін, Павло Петрович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
На основі моделі поліасоційних розчинів проаналізовані фазові рівноваги у системі цинк-телур. Шляхом обробки експериментальних даних за складом фаз, що знаходяться в рівноважному стані, знайдено термодинамічні функцій утворення рідкофазових асоціатів, котрі задовільно описують p T  x рівновагу у системі. Отримані результати аналізу фазової рівноваги доводять, що модель поліасоційних розчинів можна використовувати для моделювання діаграми стану системи цинк-телур у широкому інтервалі температур.