АЛГОРИТМ ПОШУКУ ЦЕНТРУ ЗІНИЦІ ОКА ПІД ЧАС ВІДЕОМОНІТОРИНГУ - Гніліцький, Віталій Васильович; Павлюк, Сергій Валентинович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
Розглянуто бінокулярний головний пристрій як систему відеоспостереження за рухом очей, що використовує СMOS-камери, інфрачервоне підсвічування та технології обробки зображень. Сучасні системи спостереження за очима людини працюють на невеликих швидкостях, виконують процес обробки зображень не в реальному часі, або використовують спеціалізоване обладнання для підтримання високої продуктивності в режимі реального часу. Розроблена система спостереження за рухом очей використовує загальнодоступні ЕОМ та відеозахоплюючі пристрої. Запропоновано алгоритм симетричних центрів мас для більш точного розрахунку у випадку, коли ділянка зіниці частково перекрита повіками