ДОСЛІДЖЕННЯ НИЗЬКОЧАСТОТНИХ ВІБРАЦІЙ ПРИ ОБРОБЦІ КІНЦЕВИМИ СФЕРИЧНИМИ ФРЕЗАМИ - Штегін, Олексій Олександрович; Полонський, Леонід Григорович; Талько, Олександр Ігорович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
Проведено дослідження низькочастотних коливань технологічної системи при обробці кінцевою сферичною фрезою нахиленої поверхні. Проаналізований вплив нелінійних компонентів процесу різання на зміну динамічного стану системи. Показаний вплив низькочастотних вібрацій на початку процесу різання на перехід технологічної системи до усталеного коливального стану з частотами, близькими до частоти власних коливань. Запропоноване пояснення механіки процесу переходу динамічної системи від одного стану до іншого. Проведені багатофакторні експериментальні дослідження, що включали обробку нахиленої поверхні з різними значеннями частоти обертання шпинделя, припуску, напрямку руху подачі (знизу вгору та згори вниз), схеми різання (зустрічної та попутної). Аналіз експериментальних досліджень показав, що процес низхідної обробки за зустрічною схемою різання втрачає динамічну стійкість за тих режимів різання, за яких висхідна попутна обробка залишається динамічно стійкою.