ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНОГО НАПРЯМКУ ВЕДЕННЯ ГІРНИЧИХ РОБІТ ПРИ ВИДОБУВАННІ БЛОКІВ З ПРИРОДНОГО КАМЕНЮ - Криворучко, Андрій Олексійович; Коробійчук, Валентин Вацлавович; Соболевський, Руслан Вадимович; Камських, Олександр Валерійович; Павлюк, Ірина Володимирівна (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
Розглянуто можливість використання сучасних інформаційно-комп’ютерних технологій для розробки комплексної методики визначення оптимального напрямку ведення гірничих робіт при видобуванні блоків з природного каменю. Розглянуто зв’язок анізотропних властивостей з кристалічною структурою природного каменю та його генезисом як гірської породи. Пропонується методика визначення анізотропності механічних властивостей природного каменю на основі цифрової обробки відеозображень, а також визначення оптимального напрямку ведення видобувних робіт на цій основі. Обґрунтовано завдання декоративного підходу – одержати блоки з заданими показниками декоративності (які не завжди будуть максимальні; наприклад, чітко визначені, для потреб реставраторів). Отримані результати можуть бути використані для визначення напрямку проведення видобувних робіт, після проведення комплексного аналізу, для забезпечення максимального прибутку підприємства.