РОЗРАХУНОК ЕЛЕКТРИЧНИХ КІЛ МЕТОДОМ ЕКВІВАЛЕНТНОЇ ЗАМІНИ ДЖЕРЕЛ ЖИВЛЕННЯ - Іщенко, Василь Антонович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2017)
В роботі розглянуто можливості спрощення складних електричних кіл методом еквівалентної заміни ідеалізованих джерел напруги з послідовними внутрішніми опорами і джерел струму з паралельними внутрішніми провідностями. Проведено порівняльний розрахунок електричних кіл методами еквівалентної заміни джерел живлення, вузлових потенціалів та контурних струмів. Останній не вирізняється складністю розрахунків. Наведено приклад розрахунку складного електричного кола із заміною еквівалентних джерел живлення та з’єднаних зіркою пасивних і активних елементів на еквівалентний трикутник.