ВИЗНАЧЕННЯ АНІЗОТРОПНОСТІ ТА МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПРИРОДНОГО КАМЕНЮ ЗА ДОПОМОГОЮ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ОБРОБКИ ВІДЕОЗОБРАЖЕНЬ - Криворучко, Андрій Олексійович; Подчашинський, Юрій Олександрович; Ремезова, Олена Олександрівна; Шлапак, Володимир Олександрович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2017)
Розглянуто можливості використання сучасних інформаційно-комп’ютерних технологій обробки відеоінформації для оцінки і прогнозування анізотропності природного каменю (на прикладі габроїдних порід з родовищ у межах Коростенського плутону). Розглянуто зв’язок анізотропних властивостей з кристалічною структурою природного каменю та його генезисом як гірської породи. Пропонується методика визначення анізотропності механічних властивостей природного каменю на основі цифрової обробки відеозображень.