ПРО ЗГИННІ КОЛИВАННЯ ТА РОЗІГРІВ КІЛЬЦЕВОЇ П’ЄЗОКЕРАМІЧНОЇ ПЛАСТИНКИ ПРИ КЕРОВАНОМУ ПІДВОДІ ГАРМОНІЧНОГО ЕЛЕКТРИЧНОГО ЗБУДЖЕННЯ - Вовкодав, Наталія Іванівна; Киричок, Іван Федорович; Михайленко, Василь Васильович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2017)
Розглядається задача про осесиметричні згинні коливання та дисипативний розігрів біморфної п’єзокерамічної пластинки при неоднорідному нанесенні електродів на зовнішні площини, до яких підводиться одночастотне електричне збудження. В’язкопружна поведінка п’єзокераміки моделюється концепцією комплексних модулів. Задача електромеханіки розв’язується чисельно з використанням методу дискретної ортогоналізації для інтегрування звичайних диференціальних рівнянь. Для розв’язку рівнянь теплопровідності застосовується метод кінцевих різниць. На основі числових експериментів досліджено вплив неоднорідного електродування електрично навантажених поверхонь на частотні характеристики та розподіл термомеханічних польових величин при різних умовах закріплення країв п’єзопластини.