Теоретичні основи отримання нелінійної пружної характеристики підвіски автомобіля за допомогою чотириланкового важільного механізму - Мельничук, Сергій Володимирович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2017)
Показано можливість отримання необхідної нелінійної пружної характеристики підвіски автомобіля за допомогою пружно-демпферного модуля на основі чотириланкового важільного механізму.