ТЕРМОДИНАМІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ФАЗОВИХ РІВНОВАГ ТА Р–Т–Х ДІАГРАМА СТАНУ СИСТЕМИ Cd–Hg–Te - Москвін, Павло Петрович; Хоменко, Адам Адамович; Верба, Дмитро Костянтинович; Прищенко, Сергій Олександрович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2017)
В межах моделі поліасоціативної будови розплаву напівпровідників А2В6 виконан термодинамічний аналіз фазових рівноваг в системі . Показано, що ефекти змішування в трикомпонентній рідкій фазі задовільно описуються присутністю в розплаві асоціатів і . Досягнута добра відповідність розрахункових та експериментальних результатів по Р–Т–Х рівновагах у системі.