Стенди для випробування на міцність матеріалів зварних труб при дії корозійного середовища - Колодій, Марина Анатоліївна; Скиба, Галина Віталіївна (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2017)
З метою вивчення особливостей руйнування матеріалів трубопроводів для транспортування нафти, газу, продуктів переробки нафти, води та інших речовин в лабораторії кафедри розробки родовищ корисних копалин ім. проф. Бакка М.Т. винайдено комплекс установок, на які отримано патенти України як корисні моделі № 30794, № 52493, для дослідження працездатності елементів вказаних трубопровідних систем в умовах, максимально наближених до експлуатаційних при дії корозійного середовища. Базовими елементами запропонованих установок для випробування матеріалів зварних труб на міцність при одновісному розтязі та при плоскому напруженому стані  були використані роторні вакуумні пристрої. У статті приведені конструкції дослідницьких стендів для випробування на міцність матеріалів труб і зварних швів з використанням зразків матеріалів та натурних труб (укорочених) під дією статичних, малоциклових і динамічних навантажень та проаналізовано вплив агресивного середовища.