Формалізація процесів в земельних відносинах України - Метешкін, Костянтин Олександрович; Кухар, Максим Анатолійович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2017)
В роботі перерахований ряд проблемних задач в сфері земельних відносин України, серед яких: слабкий зв’язок між законами, суперечливість трактування законів, недостатнє використання сучасних інформаційних технологій. Актуальність роботи полягає в необхідність вирішення проблемних завдань земельних відносин в України та відсутність, запропонованого в роботі, математичного апарату для вирішення цих завдань.  Проаналізовані роботи вчених, що працюють в сфері земельних відносин та що працюють в сфері формалізації права.  Запропоновано вирішення актуальних задач шляхом створення математичного забезпечення для розробки системи підтримки прийняття рішень в земельних відносинах. Основу цього математичного забезпечення складають методи теорії категорій, які забезпечують формалізацію складних задач. На основі методів теорії категорій побудовані моделі земельних відносин з використанням даних Земельного кодексу України. Вони стануть елементом онтології  земельних відносин, які будуть  структурними частинами баз знань системи підтримки прийняття рішень землеустрою України. Слід також наголосити, що подібні моделі можливо використовувати і в інших предметних областях.