Використання низькотемпературної плазми для стерилізації об’єктів складної форми - Kolomiiets, R. O.; Nikitchuk, T. M.; Morozov, D. S.; Hrek, O. V. (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2018)
Рани, що погано загоюються, є досить складною проблемою для медиків, оскільки вони ускладнюють будь-яке, навіть саме успішне лікування. Наприклад, при цукровому діабеті рани виникають через пошкоджені хворобою судини, при онкології і ВІЛ – через пригнічення імунітету, а в літньому віці причиною є низька швидкість ділення клітин. Лікування таких ран звичайними методами дуже проблематичне, а іноді просто неможливе. Також це ускладнюється тим, що, зазвичай, такі рани мають великі розміри та ускладнені форми. Вирішити ці проблеми можливо за допомогою низькотемпературної плазми. Розглянуто можливості використання потоку холодної плазми, її стерилізуючі та дезинфікуючі властивості. Методів стерилізації та дезинфекції на даний час у світі існує досить багато. Використання розчинів хімічних засобів, кип’ятіння, іонізуючого випромінювання, сухожарових шаф, газових стерилізаторів має свої переваги та недоліки. Холодну плазму можливо використовувати не лише для лікувальних впливів, але й для обробки інструментів та матеріалів для боротьби з внутрішньолікарняною інфекцією. Запропоновано будову конструкції, яка дає змогу збільшити площу обробки струменями холодної плазми. Розглянуто можливість обробки важкодоступних областей та об’єктів складної форми. У висновках проведено аналіз використання конструкції багатоструменевого генератора холодної плазми для лікувальних впливів та для досягнення антибактеріальних ефектів.