Математична модель взаємодії ближнього поля коаксіального давача із шаруватим середовищем - Манойлов, В’ячеслав Пилипович; Морозов, Дмитро Сергійович; Нікітчук, Тетяна Миколаївна; Полещук, Іван Іванович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2018)
Розглянуто конструкцію коаксіальних давачів для НВЧ-досліджень складу речовини. Розглянуті особливості використання НВЧ-давачів ближнього поля для дослідження складу речовини. Проаналізовано шляхи вдосконалення коаксіальних давачів для дослідження багатошарових діелектриків в медико-біологічних дослідженнях. Показано, що введення круглого диску дозволяє локалізувати електричне поле в площині паралельній апертурі давача. Запропоновано варіант математичної моделі взаємодії ближнього поля коаксіального давача із шаруватим середовищем. Проведено кількісний аналіз резонаторного давача з круглим диском з позиції досягнення підвищення чутливості визначення параметрів багатошарових діелектричних об’єктів. Результати розрахунків порівнюються з відповідними результатами лабораторних досліджень.