Дослідження процесів стабілізації амплітудних коливань якості рудопотоків залізорудних кар’єрів - Жуков, Сергій Олександрович; Азарян, Володимир Альбертович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2018)
Визначено умови та значення управління якістю руди в кар’єрі, наведено результати аналізу стану та чинників, що впливають на коливання якості залізорудної сировини в кар’єрах гірничо-збагачувальних комбінатів Кривбасу з урахуванням ритмічності роботи кар’єрного устаткування і транспорту, а також сформульовано проблему створення генералізованої загальнокар’єрної системи управління якістю рудопотоків і напрямки її вирішення шляхом інтеграції всіх елементів системи та оптимізації режимів парних операційних перевантажувальних вузлів в ланцюзі стабілізації якості при формуванні рудопотоку. На залізорудних кар’єрах з технологією ЦПТ розвантаження гірничої маси в приймальний отвір рудоспуску здійснюється автосамоскидами в почерговому режимі, коли дискретні обсяги рудної маси змішуються і формують потік. При цьому руда із забоїв з мінімальним і максимальним вмістом корисного компонента має найбільший вплив на амплітудні коливання якості рудопотоку. Одним зі способів згладжування коливань якості залізорудної сировини є застосування методу парного розвантаження, метою якого є стабілізація показників якості рудопотоків кар’єру за рахунок парної взаємодії транспортних засобів, що доставляють руду із забоїв з максимальним і мінімальним вмістом корисного компонента.