Проектування та дослідження електронного блоку пірометра для вимірювання потоку випромінювання твердих частинок у двофазному потоці - Ночвай, Володимир Матвійович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2018)
Удосконалено вимірювальний прилад контролю витрат кисню газового пальника з використанням нескладної інструментальної бази, яка не вимагає високого рівня кваліфікації оператора. Виконано проектування та дослідження електронного блоку пірометра. Пірометр призначений для вимірювання потоку частинок у високотемпературному двофазному потоці. Робочий діапазон спектра електромагнітних хвиль від 0,5·10-6 до 1,1·10-6 м. Виконано обґрунтування вибору приймача випромінювання та проведено розрахунок електричного сигналу на приймачі випромінювання. Приймачем випромінювання є фотодіод ФД-25K, який є селективним, має невелику інерцію, невеликі розміри, працює при невеликій напрузі джерела живлення. Спектральний діапазон вимірювання потоку випромінювання полум’я обмежено спектральною чутливістю приймача випромінювання (довжина хвилі 0,5·10-6 ... 1,1·10-6 м). Виконано проектування підсилювача сигналу. Підсилювачем сигналу є перетворювач електричного струму фотодіода в напругу. Фотодіод ввімкнено в фотогальванічному режимі (без напруги зсуву), що забезпечує відсутність темнового струму. В дослідженні приведено розрахункові та експериментальні значення параметрів електронного блоку вимірювального приладу.