Результати експериментальних досліджень дизеля Д-243 при додаванні води до повітряного заряду - Корпач, Анатолій Олександрович; Аванян, Геворг Арменович; Примак, Дмитро Олександрович; Савчук, Андрій Васильович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2018)
Додавання води до свіжого заряду, що надходить у двигун внутрішнього згоряння (ДВЗ), дозволяє зменшити концентрацію шкідливих речовин у відпрацьованих газах, знизити теплові навантаження на деталі двигуна, сприяє зменшенню витрати палива і підвищенню потужності. У роботі виконано аналіз існуючих систем подачі води, створена конструкція експериментальної установки для додавання води до повітряного заряду дизеля, проведені експериментальні дослідження дизеля Д-243 при додаванні води у впускний трубопровід під дією розрідження. У висновках приведені чисельні значення показників дизеля Д-243, обладнаного експериментальною установкою.