Дослідження поведінки динамічно-настроюваного чутливого елемента - Безвесільна, Олена Миколаївна; Ткачук, Андрій Геннадійович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2018)
Присвячено дослідженню поведінки динамічно-настроюваного чутливого елемента (ДНЧЕ) стабілізатора озброєння легкої броньованої техніки (ЛБТ) за допомогою ЦОМ при впливі на нього збурюючих факторів різного характеру (частоти, амплітуди) і виявлення найбільш небезпечних режимів його роботи. Проведено дослідження на ЦОМ поведінки ДНЧЕ і визначено його реакцію на зовнішні впливи для різних значень власних параметрів і параметрів збурень. Отримано рівняння руху ДНЧЕ зі змінними коефіцієнтами та перетворити це рівняння до виду, зручного для моделювання. Розроблено алгоритм розрахунку на ЦОМ, що відображає характер поведінки ДНЧЕ для різних значень частот амплітуд збурюючих факторів. Проведено аналіз отриманих результатів моделювання, виявлено найбільш небезпечні режими роботи ДНЧЕ і визначено оптимальні значення його власних параметрів. Показано, що найбільш несприятливим є випадок збігу частоти збурення з частотою власних коливань і частотою обертання ротора. Врахування отриманих результатів, при подальшому проектуванні чутливого елемента стабілізатора озброєння, дозволить підвищити точність, швидкість обробки та аналізу інформації та підвищить конкурентоспроможність вітчизняних чутливих елементів стабілізатора озброєння.