Моделювання блоків природного каменю на основі методів моделювання цифрових поверхонь - Levytskyi, Volodymyr; Makhno, Artur; Panasiuk, Andrii; Mamrai, Vasyl (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2018)
University. Technical Sciences. – 2018. – Issue 2 (82). – P. 259–267: ill. 5. – Tabl. 3. – Refs.: 24 titles. Розміри та форма частини природного каменю, які визначають породні окремості, також впливають на технології видобутку та напрями використання. Крім того, вони впливають на оптимальну схему різання для отримання комерційних розмірів кам'яних блоків, що відповідають необхідним геометричним розмірам. Прогнозування та вибір раціональних способів різання конструктивних блоків є дійсно важливим питанням, оскільки втрати каменю залежать від моделі різання, а також додаткових неточностей при вимірюванні розмірів комерційних блоків через різні фактори. Основною проблемою в цій галузі є невисока точність вимірювання розміру блоку на кар'єрах природного каменю, що базується на моделюванні природних особливостей та впровадження непрямих методів визначення якісних та кількісних характеристик комерційних блоків. В роботі були розглянуті основні чинники, що можуть спричинити неточність визначення об'ємів комерційних блоків за традиційними методами їх обчислення. Авторами проаналізовані основні показники паспорту комерційного блоку, а також можливість коригування окремих технологічних параметрів для поділу монолітів на блоки. Запропонована класифікація блочної продукції на класи в залежності від якісних показників. Розглянуті можливі моделі формування основних параметрів при поділу моноліту на комерційні блоки, а також сформовано компонент витрат для можливості швидкого бухгалтерського обліку на гірничодобувних підприємствах.