МОДЕЛЮВАННЯ КІНЕТИКИ НАКОПИЧЕННЯ NOX В КАМЕРІ ЗГОРЯННЯ ДИЗЕЛЬНОГО ДВИГУНА - Грабар, Іван Григорович; Вінічук, Антон Михайлович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2014)
Моделювання кінетики накопичення оксидів азоту в камері згоряння дизеля – важливий чинник оптимізації його експлуатації – як на стадії проектування, так і у виборі найбільш оптимального складу пального за критеріями екологічності, економічності та довговічності. Числове моделювання процесів накопичення оксидів азоту виконано за допомогою програмного комплексу МДТУ ім. М.Е. Баумана, розробленого А.С. Кулешовим. На основі результатів чисельного моделювання побудована узагальнена математична модель процесу, в основі якої використано відому модель Фермі-Дірака, модернізовану проф. І.Г. Грабаром.