ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕСУ ПЕРЕРОБКИ БУРОВОГО ШЛАМУ ХІМІЧНИМ МЕТОДОМ З ВИКОРИСТАННЯМ ФОСФОГІПСУ - Аблєєва, Ірина Юріївна; Пляцук, Леонід Дмитрович; Коцюба, Ірина Григорівна (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2014)
Охарактеризований негативний вплив на навколишнє середовище під час буріння свердловин для видобутку нафти. Обґрунтовано, що буровий шлам створює екологічне навантаження та знижує стійкість територій. Тому для вирішення цієї проблеми необхідна його переробка із застосуванням екологічно безпечної та економічно ефективної технології. Запропонований хімічний метод утилізації даного виду відходу з використанням фосфогіпсу. Визначено, що на процес взаємодії значно буде впливати склад та структура бурового шламу. Був досліджений хімічний, мінералогічний склад, структура зразків відходу буріння, а також деякі їх фізичні властивості. Проаналізований вплив фазового складу бурового шламу на ефективність взаємодії з фосфогіпсом. Доведена доцільність складу композиції з фосфогіпсу та бурового відходу за рахунок вмісту в шламі кварцу та алюмосилікатів. Оцінена можливість фіксування небезпечних речовин, у тому числі і важких металів, завдяки утворенню міцної структури гіпсобетону.