ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ВИДОБУТКУ ТА ПЕРВИННОЇ ПЕРЕРОБКИ ГЛИБОКОВОДНИХ ОРГАНО-МІНЕРАЛЬНИХ ВІДКЛАДЕНЬ ЧОРНОГО МОРЯ - Франчук, Всеволод Петрович; Шевченко, Олександр Євгенійович; Шепель, Тарас Віталійович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2014)
Сформульовано проблеми створення обладнання для видобутку та первинної переробки глибоководних органо-мінеральних відкладень в умовах відкритого моря. Розглянуто питання підвищення ефективності проведення видобувних робіт шляхом організації первинної переробки донних відкладень на борту плавзасобу. Визначено напрями вибору обладнання суднового базування для зневоднення морських мулів механічним способом. Обґрунтовано показники раціонального ступеню зневоднення глибоководних органо-мінеральних відкладень. Наведено деякі граничні фізичні характеристики зневоднених сапропелевих осадів, що досягаються при використанні стандартного устаткування.