ПОЛЕ ЗВУКОВИХ КОЛИВАНЬ ДОВКОЛА ВІТРОВИХ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ. ІМПУЛЬСНИЙ НИЗЬКОЧАСТОТНИЙ ШУМ - Пляцук, Леонід Дмитрович; Афанасьева, Надія Олександрівна (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2014)
У послідовному вигляді, за шляхом утворення і розповсюдження в атмосфері, наведено структурний аналіз джерел звукової емісії від об’єктів вітроенергетики. Імпульсна низькочастотна складова звукової емісії визначена як специфічна для даного виду техногенного впливу і навантаження на довколишнє природне середовище. З метою теоретичного обґрунтування і моделювання звукового сигналу, що утворюється об’єктами вітроенергетики, наведені деякі з найбільш перспективних математичних моделей утворення частотних спектрів окремих джерел звуку, у тому числі низькочастотного імпульсного. Для обґрунтування коректної моделі поширення даного виду звукового сигналу, з урахуванням його специфіки розглянуто можливий взаємозв’язок виділених характерних критеріїв з особливостями атмосфери, динамікою її структури у часі і просторі. Представлено математичні залежності врахування деяких вагомих специфічних характеристик і достовірно відоме фактичне їх підтвердження. Робота робить вагомий внесок в розробку теоретично і фактично обґрунтованого методу оцінки техногенного навантаження на довколишнє середовище шуму від об’єктів вітроенергетики з урахуванням їх специфіки.