МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СТІЙКОСТІ ЦИЛІНДРИЧНИХ ФРЕЗ, ЗМІЦНЕНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ РІЗНИХ МОДИФІКОВАНИХ ОХОЛОДЖУЮЧИХ ТЕХНІЧНИХ СЕРЕДОВИЩ. - Бесарабець, Юрій Йосипович; Ванієв, Ельдар Рустемович; Якубов, Чингиз Февзийович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2015)
У статті викладено моделювання з використанням методів групового врахування аргументів (МГВА) за невеликою кількістю експериментальних даних стійкості зміцнених циліндричних фрез у присутності різних технологічних середовищ. Модель отримана у вигляді залежності стійкості від швидкості припрацювання (формування вторинних зміцнених структур), подачі на зуб, швидкості фрезерування після припрацювання, глибини різання і коефіцієнта адгезійної складової пари тертя, Р6М5–12Х18Н10Т у присутності різних технологічних середовищ. Аналіз моделі показує, що найбільший вплив у заданому діапазоні зміни досліджуваних чинників на стійкість фрез надає швидкість фрезерування після припрацювання, подача і швидкість його в тісному взаємозв’язку контрольованих параметрів між собою.