РОЗРАХУНОК УСТАНОВОК НА ОСНОВІ ТРАНСФОРМАТОРІВ ТЕСЛА - Коломієць, Роман Олександрович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2015)
Трансформатор Тесла, незважаючи на простоту його конструкції, можна назвати одним з найменш вивчених радіоелектронних пристроїв сучасності. В статті представлена спроба підвести під численні експериментальні результати загальну теоретичну базу, основою якої є методика точного розрахунку трансформатора Тесла. Саме такий розрахунок повинен стати відправною точкою у створенні пристроїв на його основі. Для розроблення такої методики були розглянуті загальні принципи побудови та конструювання трансформаторів Тесла, проведений огляд найбільш відомих математичних моделей його роботи, наведено формули розрахунку електричних параметрів трансформаторів Тесла та проведена експериментальна оцінка їх точності. Показано, що для розрахунку окремих електричних параметрів трансформатора Тесла краще використовувати емпіричні формули, оскільки точне моделювання суттєво утруднюється потребою враховувати велику кількість факторів. Наведена електрична принципова схема дослідної установки.